Търсене
 • Borislav Penev

Защо сурова храна за кучета БАРФ е по-добрият избор?

Актуализирано: 28.10.2021 г.

Хей, щом четеш тази статия, значи ти си отговорен стопанин на куче. Нашите поздравления! Ти си от тези хора, които осъзнават, че здравето на кучето е изцяло в ръцете на човека и че то е пряко свързано с приеманата ежедневно кучешка храна.


Ти си от малкото търсещи, осъзнаващи, че може би кучешките гранулите не са точно това, за което ветеринарите и рекламите ги представят.

В тази статия ние ще ти представим един изцяло нов начин на хранене на кучета. Изцяло различен и леко шокиращ, той преобръща представата за хранене на кучето! Готов ли си да разбереш колко много си пропускал до сега?


Преди по-малко от 10 000 години, хората са опитомили вълците. Целта е била да им помагат в охраната на животните, стопанствата и в лова. И само до преди 100 години кучетата са се хранили, така както техните предци – сурово месо, кости и органи.

Съвременните кучета се различават много от вълците на външен вид. Но само до там. Храносмилателната им система е останала същата:

 • Къс храносмилателен тракт

 • Висока киселинност в стомаха, разграждаща бързо сурово месо

 • Зъби, създадени на разкъсват месо и трошат кости


Обръщайки се обратно към природата, все повече стопани избират да хранят кучетата си по естествения за тях начин.


Този нов метод на хранене на кучета се нарича BARF – Biologically Appropriate Raw Food


Или на български – сурова храна подходяща за биологичния вид. Той включва:

 • 70% сурово пилешко, пуешко, патешко, конско, телешко, агнешко, заешко, риба и други – основен източник на протеин.

 • 10% кости, почистващи зъбите и аналната жлеза и основен източник на калций

 • 10% органи – черен дроб, сърце, бъбрек, шкембе и др.- източник на витамини

 • ​10% плодове и зеленчуци, източник на минерали


Ползите от естественото хранене с BARF се забелязват при кучето още от първите дни.


Кучето ви ще ги усети веднага, а те няма да останат скрити и за вас:

 • Поява на апетит. Все повече кучета отказват да ядат гранули. Необходимо е да се добавят консерви, бульони или човешка храна. Това не е случайно, кучето знае кое е добро за него. Със суровото хранене за кучета ще забравите завинаги за този проблем. Купата ще бъде старателно облизана, а кучето ще пита за още.

 • Малки и твърди изпражнения. Писнало ли ви е да събирате огромни купчини, които са по-големи дори от изяденото количество. А това не значи ли, че кучето не усвоява добре поетата храна? Преминавайки към BARF, кучето ви ще има два пъти по-малки изпражнения. Ще усвоява напълно всичко изядено.

 • Тонус и енергия. Суровата храна доставя необходимите протеини, калории, витамини и минерали на организма, така че да го зареди с необходимата енергия.

 • Здрав и лъскав косъм. Писнало ли ви е от хвърчащите косми навсякъде? Козината на кучето в основния си състав е протеин. Когато вие захраните кучето си с качествени протеини, които се усвояват правилно, това ще има и огромен ефект върху козината само след 2 седмици.

 • Добра физическа форма. Все повече кучета страдат от наднормено тегло. Основната причина е, че гранулите са пълни с въглехидрати – ориз, картофи. Те се трупат като мазнини. В BARF храните има само естествени съставки - без оцветители, овкусители, консерванти и т.н.

 • Здрава имунна система. Край на вечно разстроените стомаси! Естествените съставки подобряват имунната система на кучето, а зеленото телешко шкембе в нашите менюта е най-добрият пробиотик, изграждайки стомашно-чревната флора и фауна.

 • Редки посещения при ветеринар. Ние сме това, с което се храним. Това важи не само за нас хората, но и за всеки организъм. Осигурявайки на кучето храната, за която то биологично е създадено, вие подобрявате неговото здраве и удължавате времето, на което ще се радвате заедно.


Преминаването от Гранули към BARF хранене трябва да стане постепенно, за да може организмът да произведе необходимите ензими. Как се случва това, прочетете в тази статия: Как да преминем към BARF?


Ако вече сте взели решение трябва да знаете, че нашите сурови BARF менюта са Произведени в България, само с качествени български суровини.
Поръчайте от тях с -15% отстъпка с код “Divus-15”

За съжаление индустрията за гранулирана храна е бизнес за милиарди. Големи корпорации са собственици на марките, спонсориращи ветеринарните кабинети. Те също така спонсорират и ветеринарно-медицинските университети. Затова в тях не се учи за естествения начин на хранене на кучетата.


За щастие все повече ветеринари се образоват. Ето и мнението на някои от тях:


Д-р Таня Гетова – ветеринарен лекар в зоопарк София


"Опитът ми като ветеринарен лекар в Зоопарка сочи, че естествената сурова храна е най-доброто хранене за хищниците – строго месоядните котки и всеядните каниди."
"Факт е, че много животни хранени с гранули и със заболявания свързани с хранителния режим, при преминаване на естествена храна възстановяват доста добре организма си."

Д-р Борислав Пеев, вет. лекар практикуващ от 1990г.


"Научните изследвания направени в тази област показват, че кучетата и котките трябва да се хранят с традиционна за вида си храна. Предците им са се хранили със 100% естествена храна. Тя е била богата на протеини, мазнини и минерали. С висока влажност, което е от съществено значение, и с ниско съдържание на прости захари."
"Ниското съдържание на влага в гранулите води до системна дехидратация. И от тук може да се направи връзка със все по- често срещаните заболявания, като – рак, диабет, автоимунни заболявания, кожни заболявания, атопични дерматити и т.н."

В западните страни процентът на стопаните на кучета, преминаващи към този вид хранене нараства постоянно. За щастие това се случва и в България. Ние вече имаме над 749 доволни клиенти в цялата страна.


Liliya Tivcheva


Много съм доволна от храната на DIVUS и реших да споделя впечатленията си. Кучето ни, което е много избирателно по отношение на храната, прие с ентусиазъм промяната и всеки път си изяжда порцията с удоволствие. Освен това той е и с чувствителен стомах и с радост забелязахме подобряване на състоянието му. И да допълня, че от фирмата са много отзивчиви при всякакви въпроси и неясноти. Препоръчвам на всички собственици на кучета!


Petya Damyanova


Благодаря ви, че ви има. От както храня кучето си с тази храна, разбрах какво е да имаш здраво куче. Всички стомашни проблеми на Макс изчезнаха. Преди да ми препоръчат тази храна беше вечно на пробиотици и лекарства. Отхвърляше всякаква гранулирана храна и консерва. Не се хранеше с дни. Сега иска, още и още. Много сме щастливи.. Аз за него а той от храната. Благодаря.


Radina Voykova (oliver.and.whiskey)

Оливър се храни с DIVUS от няколко месеца. Обожава храната, щастлив е и изглежда страхотно. Съдържанието е перфектно балансирано, а храната изглежда сочна и свежа. Качествени продукти и коректно отношение. Винаги са насреща да отговорят на всякакви въпроси и да дадат съвет. Препоръчвам с две ръце!Vanya Stoilova


Благодаря Ви, Дивус! Страхотно качество, невероятно обслужване и резултата е щастливо, и здраво куче, което се храни с апетит, и има енергия за пакости.Maya ŞahanСтрахотно качество! Моето капризно куче облиза купата и чакаше за още. Подкрепям българското, във Ваше лице!
Ако вече си решил/а да преминеш към здравословно хранене за твоето куче, трябва да знаеш как да съхраняваш храната.


Суровата храна БАРФ за кучета се съхранява на минусова температура в камера или фризер.


Едно чекмедже от съвсем обикновена домашна камера, част от хладилник, може да побере около 10-12кг от нашата храна за кучета. Няколко часа преди хранене размразявате на стайна температура и сервирате в любимата купичка. Храната може да стои във фризер 9 месеца, а в хладилник до 4 дена.


Дневната дажба се определя като процент от теглото на кучето.


Създали сме специален БАРФ калкулатор за кучета, в който може да въведете – възраст на кучето, активност на кучето и килограми на вашето куче, а той сам ще направи необходимите сметки: BARF калкулатор


Ето и малко информация за гранулите за кучета.


Първата им поява е само преди 160г. Американецът Джеймс Спрат ги създава през 1860 г. Те стават по-популярни по време на Голямата депресия, когато са се търсили евтини алтернативи на хранене на кучета по метода BARF.


В днешни дни гранулираната храна е толкова популярна поради няколко фактора. Две големи корпорации са собственици на най-популярните марки гранули, които спонсорират университетите и ветеринарните клиники. Всеки, който има куче може да се сети за тях.


Основните съставки в гранулите са животински суровини, които не са подходящи за човешка консумация. Също така зърнени култури и други въглехидрати, които кучето не може да преработи и използва за енергия. Отделно се добавят всякакви овкусители, стабилизатори и оцветители. Поради тези причини с течение на времето се наблюдава как кучетата започват да имат все повече заболявания, точно като нас хората – алергии към какво ли не, кожни проблеми, епилепсии и диабет, ракови заболявания.


Ако и ти искаш да направиш крачка към по-доброто здраве за твоето куче, разгледай нашите БАРФ менюта. Те са разработени съвместно с ветеринари, произведени са в България с български суровини и са изключително пресни. Не минава и една седмица докато менюто стигне от цеха до твоята врата.


Поръчай нашите менюта с -15% отстъпка с код “Divus-15”

5295 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Какво е БАРФ?