Търсене
  • Borislav Penev

ТОП 5 Ползи от Суровото Хранене при Кучетата

Актуализирано: 10.06.2021 г.

Ползите от суровото хранене за нашите кучета са многобройни. А в тази статия ще синтезираме само тези от тях, които ще забележите сами още в първите няколко седмици след преминаване към метода BARF.


1. Първата физическа разлика, която ще забележите е промяната в козината. Тя ще спре да пада, ще стане мека и лъскава.

Основната причина за лошото състояние на козината на кучетата при хранене с гранули е липсата на качествен протеин.


Кожата и козината на кучето са съставени основно от протеини.

Всъщност до 30% от консумирания протеин отива за поддържане на кожата и козината. Когато храните кучето си с нискокачествен протеин, който е преминал термична обработка, първият видим резултат е падащата, твърда козина.


Суровата диета съдържа до 80% животински протеин, който е лесно обработваем от храносмилателната система на кучетата и поддържа идеалния вид на козината.

2. Добра орална хигиена.8/10 кучета хранени с гранули страдат от зъбен камък до 3-тата си годишнина.

Д-р Браун и Парк правят изследване през 1968г., в което започват да дават сурови месести кокали на кучета, страдащи от зъбен камък. След първите 3 хранения 2/3 от зъбния камък е вече премахнат. А до края на 2рата седмица 95% от зъбния камък липсва.


Храненето на кучета със сурови месести кокали е не само безопасно, но и изключително полезно.


Трошенето на костите и разкъсването на мускулните влакна действат като четка за зъби за кучета.


Ако искате здрави зъби и свеж дъх за вашето куче, то определено природата е измислила начин за това. Не е нужно да ползвате четка за зъби.


Съветваме стопаните, които хранят с готови менюта да дават кокали поне веднъж седмично.


3. Отлично телесно тегло и изразена мускулатура.


Много малко животински видове са облагодетелствани от това да са дебели. Кучетата със сигурност не спадат към тях.


За съжаление все по-често виждаме нашите приятели с наднормено тегло, което води до много странични заболявания – артрит, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.


Кучетата са типични хищници според техните зъби и храносмилателна система. (прочетете повече в нашата статия на тема Месоядни VS Тревопасни!)


Проучванията показват, че плячката на техните предшественици вълците е основно мускулно месо и почти никакви или много малко въглехидрати.


Ето защо, хранейки кучето си с качествено сурово месо, вие ще поддържате неговото тегло в норма, а то ще развие здрава мускулатура. Качественият протеин е съществен за изграждането на мускулите и козината, но и за добрата работа на органите.Протеините са изградени от аминокиселини, а те се делят на заменими и незаменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини не се произвеждат в тялото и трябва да се набавят, чрез храна. А най-добрият източник е суровото месо.


Въглехидратите – картофи, ориз и други товарят храносмилателната система на кучетата и се трупат като подкожни мазнини. А те са основна съставка при голяма част от гранулите.

Така че, ако искате здраво куче, хранете го със сурово меню.

4. По-добро поведение на кучетата.


Сухата храна съдържа в себе си въглехидрати, които повишават кръвната захар и съответно инсулина. Високият инсулин пък отдавна е свързан с хиперактивните и неспокойни деца.
Нашите наблюдения са, че кучетата които преминават от гранулирана към сурова храна стават по-скойни, по-фокусирани и с по-голяма готовност учат нови команди.


А това че кучетата се озлобяват от консумация на сурово месо, е само мит! Всичко зависи изцяло от това как стопаните обучават кучетата си.5. Отлично храносмилане и високо усвояване.


Дори и най-качествената гранула е много трудна за усвояване от организма на кучетата.


Преработката на гранулата отнема между 12-24 часа. Освен, че органите са натоварени да преработват храна, която не е подходяща за тях, то те са натоварени с тази задача денонощно.


Органите нямат почивка, съответно се амортизират много по-бързо, скъсявайки живота на твоя домашен любимец.


Суровата храна се преработва само за 6 часа. Много по-лесно и бързо за организма на кучето.

Ще забележите огромна разлика в изпражненията.

Кучетата хранени със сурово меню имат поне 2 пъти по-малки изпражнения. Те са твърди и почти без никаква миризма.Нашите продукти можете да намерите в нашия магазин.


29 761 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Какво е БАРФ?