Търсене
  • Borislav Penev

Семена от чиа за кучета. Суперхраната е полезна и за тях.

Чиа, или “Salvia Hispanica” е опитомена през 2600 г. пр. н. е. Tя е цъфтящо растение, произхождащо от Мексико и Централна Америка. Култивирана е от маите и ацтеките и е една от основните храни в тяхната диета и дори е била използвана като търговска валута.


Твърди се, че ацтекските воини и бегачи са се хранили само с една супена лъжица семена от чиа на ден, осигурявайки им изобилна енергия и издръжливост.


Поради способността на растението да увеличава издръжливостта и енергията за дълги периоди, семената от чиа се считат за вълшебни. Поради превъзходната си хранителна стойност, чиа се превърна в свещено семе сред тези древни цивилизации, използвано в религиозни церемонии и предлагано на техните богове.
Маслото от чиа е компонент на много мехлеми поради своите омекотяващи свойства. Семената от чиа предлагат отличен източник на витамини от група В и са заредени с важни омега-3, 6 и 9 мастни киселини и антиоксиданти.


Омега мастни киселини


Чиа има 3 пъти повече омега-3 мастни киселини от сьомгата! Омега-3 е важна за балансиране на омега-6 мастните киселини и спомага функциите на:

  • Клетките

  • Имунна система

  • Кожа и козина

  • Стави

  • Развитие и поддържане на мозъка

  • Развитие и поддръжка на очите

Фибри


Приемът на допълнителни фибри може да помогне, когато чревната флора е нарушена. Фибрите облекчават запека помагат при кучета, които губят тегло. Семената от чиа осигуряват 34 грама фибри на 100 грама семена.


Издръжливост, борба със загубата на тегло и помощ при диабет в един пакет.


Чиа може да абсорбира 10 пъти собственото си тегло във вода и генерира гел, който може да се консумира. Гелът забавя превръщането на въглехидратите в захари. Регулира нивата на кръвната захар и допринася за естествено високи нива на енергия. По този начин чиа поддържа инсулина в норма и регулира кръвната захар и глюкоза. Допълнително предимство от забавянето на храносмилането позволява пълно усвояване на хранителните вещества, а кучетата се чувстват сити по-дълго.


Чиа съдържа повече калций от пълномасленото мляко, повече желязо от суровия спанак и повече магнезий от броколи. Чиа също е отличен източник на фосфор, калий, мед, желязо и цинк.


Удобство


Чиа се съхранява много лесно за дълго време, за разлика от конкурентното ленено семе. Няма вкус или мирис и дори най-придирчивите кучета няма да я усетят.

Дозировката е доста лесна, само с 1 чаена лъжичка за малки кучета или 2 чаени лъжички за големи. Накиснете я във вода за няколко часа и смесете с храната.961 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички