Търсене
  • Borislav Penev

Месоядни VS Тревопасни! Ползи от хранене на кучета по метода БАРФ

Актуализирано: 12.03.2021 г.

Ако сте собственик на куче или обмисляте да имате такова, то сигурно сте се чудили коя е най-добрата храна за кучета и за всички породи кучета като цяло. Дали това е суровата храна за кучета по метода БАРФ (BARF), гранулите или пък вегетарианската храна за кучета...


Ние хората сме опитомили кучетата преди повече от 15 000 години и от тогава сме създали стотици породи, които да помагат в нашето ежедневие. Но като че ли сме забравили с какво са се хранили нашите най-добри домашни любимци в природата.В тази статия ще разгледаме подробно разликите в организмите на месоядните, тревопасните и плодоядни животни.


Ще разберете разликите в структурата на челюстите, храносмилателен тракт, стомах, дори и потни жлези. След това ще обсъдим защо е важно кучетата да приемат качествен протеин, кои са качествените протеини и как се определя това?


В края се надяваме да сте по-информирани за разликите между хранене с гранули и хранене по метода БАРФ (BARF).


Нека разгледаме организма на вълка и кучето в детайли и да разберем за каква храна е устроен той.


Вълците и повечето едри кучета имат една и съща конфигурация на зъбите:Горната челюст има:


  • 6 резеца

  • 2 кучешки зъба

  • 8 предкътника

  • 4 кътника

А долната:

  • 6 резеца

  • 2 кучешки зъба

  • 8 предкътника

  • 6 кътника

Всички те имат своите функции – кучешките зъби служат за задържане и убиване на плячка, резците за разкъсване на месо, а кътниците за трошене на кости. Също така челюстите се движат само нагоре и долу.


При месоядните животни (котка, куче, вълк, лъв) храносмилателната система е много проста и къса (само три пъти спрямо дължината на телата им).

Това е така, защото месото се разлага много бързо и кръвта би се отровила, ако се задържи в организма прекалено дълго.

Късият храносмилателен тракт се е развил с цел по-бързото отделяне на гнилостните бактерии, получени при разлагане на месото.

Хищниците имат и много висока киселинност в стомаха, за да могат да обработват месото.


Хищниците нямат кътниците на тревопасните, затова смилането на храната става само в стомаха и червата. Също така в слюнката на месоядните липсва ензим, наречен птиалин, с който започва смилането на храната в устата на тревопасните.

Сигурно и тези от вас, които отглеждат кучета са забелязали как те ядат трева, за да повърнат, тогава когато имат проблеми със стомаха.


Челюстите при тревопасните са еволюира ли така, че те да могат да сkубят трева и да я преживят преди тя да достигне до стомаха. Кравите например изглежда, че нямат горен ред резци, при тях се е образувал нещо като твърд венец. Кътниците им са широки и плоски, а челюста се мести наляво и дясно, за да могат да преработят тревата.Тревопасните имат по-дълга храносмилателна система. Червата им са 10 пъти по-дълги от дължината на тялото. А пък при плодоядните животни (маймуните) червата са спираловидно нагънати и са 12 пъти по-дълги от тялото им, което осигурява бавно храносмилане.

Киселинността на стомаха при тревопасните и плодоядните е 20 пъти по-ниска от при месоядните.

Слюнката им съдържа птиалин, алкална е и имат кътни зъби, с които дъвчат храната.


Плодоядните животни включва антропоидните маймуни, непосредствените животински предшественици на човека. В храната на тези маймуни преобладават плодове и ядки. По кожата им има милиони потни жлези и пори, а за дъвчене на храната имат също кътни зъби. Слюнката им е алкална и както при тревопасните животни съдържа ензима птиалин, подпомагащ предварителното смилане на храната в устната кухина. Червата им са изключително спираловидно нагънати и са 12 пъти по-дълги от тялото им, като по този начин се осигурява бавно храносмилане на плодовете и зеленчуците.А чудили ли сте се защо кучетата нямат потни жлези, а пък тревопасните се потят така обилно?

Месоядните животни, които ловуват на студено и през нощта, а спят през деня, когато е горещо, не се нуждаят от потни жлези за да се охлаждат телата им; те не се потят през кожата, а отделят съответната секреция чрез езика. От друга страна, тревопасните животни, като крава, кон, зебра, елен и други, прекарват времето си на слънце, събирайки храна и за да се охлаждат, отделят пот през кожата си.


Защо кучетата и котките се нуждаят от протеин?

Протеините са необходими за всички аспекти на растежа и развитието на животните и са много важни за структурна формация и имунна система.

Всъщност нашите домашни любимци не се нуждаят от протеин, но се нуждаят от градивни елементи, които съставят протеините - аминокиселините.

Има 22 аминокиселини, от които животните се нуждаят. Една част от тях могат да се синтезират от организма, останалите обаче трябва да се набавят, чрез храна. Те се наричат незаменими аминокиселини.

Незаменимите аминокиселини при кучетата са аргинин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин, а при котки и таурин. Кучетата могат да синтезират таурин и затова той не се допълва в храната за тях.

Качество на протеините

Всеки източник на протеин съдържа различни нива на аминокиселини и всеки протеин е различен по своята способност да се разгражда до аминокиселини. Следователно, не всички протеини са с еднакво качество. Някои са по-добри за животните, отколкото други.Качеството на протеина се определя от негова биологична стойност.

Способността на протеина да се използва от тялото и неговото количество аминокиселини са качества на протеина (биологична стойност). Яйцето има най-високата биологична стойност и определя стандарта, за който се преценяват останалите протеини.
Изводи


Всеки сам може да направи изводи с каква храна трябва да се хранят кучетата. Ние вярваме, че всеки биологичен вид трябва да се храни с това, за което е създаден. Затова разчитаме на BARF методологията да поддържа нашите и вече на стотици клиенти кучета в оптимално здраве.


Вълците, предшествениците на нашите кучета, са наблюдавани и проучвани от стотици години. Те се хранят с прясно месо, кости, органи и плодове, които намират в дивата природа.


Също така проучванията на кучета, които имат избор да изберат храната си показват, че те винаги избират да изядат първо месото, от което да си набавят протеин.


Ако и вие смятате, че гранулите не са оптималната храна за кучето, разгледайте нашите сурови балансирани менюта по метода BARF тук.


Те са разработени с помощта на ветеринари, произвеждат се в България, само с български суровини. Възможно най-прясната храна за всяко куче.


А ето и какво казват наши клиенти, преминали oт гранули към BARF.2276 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Какво е БАРФ?