Търсене
  • Borislav Penev

Приспособили ли са се кучетата към гранулите?

Актуализирано: 1.04.2021 г.


Предполагам, че много от вас си мислят, че кучетата вече са се приспособили към гранулираната храна за кучета. Е и аз бях така! Това беше един от въпросите, на които търсих отговор, преди да премина към БАРФ (BARF) диетата за моето куче.


Ето и фактите!


Първият сив вълк (Canis Lupis) се е появил във Авразия преди около един милион години, а преди около 750 000 години е мигрирал в Северна Америка.

Хората сме опитомили вълците преди около 15 000 години, като от тях сме създали различни породи кучета.
А замисляли ли сте се от кога съществува гранулираната храна за кучета?

Измислена от американеца Джеймс Спрат през 1860 г., а през 1931г. Nabisco закупува Bennett Biscuit Company и се превръща в първия производител на гранулирана храна за кучета. Започва масова рекламна кампания и дистрибуция във всички супермаркети. Стартира БИЗНЕС за милиарди.


А с какво са се хранили кучетата преди 1931г. - разбира се, че с месо.


В Америка има един израз, който се е превърнал в нарицателно за физически здрав човек. Изразът е „Здрав като куче на месар“. Кучетата на месарите са били символ на здравето.


И сега можете ли да повярвате, че кучетата, биологичен вид на 15 000 години, произлезли от сивия вълк, който е на 1 мил. години, са еволюирали да се хранят с ориз, картофи, зърно, гранулирана храна само за 90 години.

Ами ние сме сигурни, че не!

И разбира се всичко е свързано с пари, това е бизнес за милиарди. Производителите плащат на ветеринарите да рекламират марките им, храните разболяват кучетата, които пък имат нужда от ветеринари.


Точно както производителят на цигари Camel e плащал на лекари, за да рекламират, че цигарите са полезни. Какво остава за кучетата.

И за финал бихме могли да сравним това да храните кучето си с гранули, като с това да вие да се храните само с полуфабрикати. Няма да се разболеете веднага, но в дългосрочен план здравето ви ще се влоши.

Ако искате да разберете повече защо ние избираме БАРФ прочетете и останалите ни статии тук.

256 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички