Търсене
  • Borislav Penev

Какво влияе на изпражненията на твоето куче?

Актуализирано: 6.01

Разговорите за кучешки изпражнения едва ли са от най-приятните. Но от тях можем да научим много за храносмилането на кучетата, здравословното състояние на кучето и това какъв е ефектът от храната за кучета, която сте избрали за вашия любимец.


Дори да купувате филе миньон и био зеленчуци, това не означава, че задоволявате хранителните нужди на кучето.


Основните неща, които да следите са:

  • Запек – основно се среща при кучета хранени по метода БАРФ, когато съдържанието на кости е твърде високо.

  • Диария – може да се получи еднократно, ако кучето ви е изяло нещо или може да е знак за нещо което се опитва да изхвърли от стомашната си система.

  • Размер и честота – големите и меки изпражнения са знак лошо усвояване.

Запекът при кучетата

Той може да се дължи на твърде много кости в суровата диета през този или предния ден. Ако това се случи, изпражненията ще са много светли и ронливи, с консистенция на тебешир.

Ако това се случи еднократно не е проблем, но ако е при всяко изхождане, то сменете марката на готовите сурови менюта, които купувате.


Диария при кучетата

Тя може да е причинена от много неща:

  • Настинка – в студените месеци не прекалявайте с разходките, подсушавайте добре корема на кучето. Сервирайте топла храна и вода.

  • Паразити – Гиардията е паразит, който се предава чрез изпражненията от куче на куче. Кучетата със здрави имунни системи могат да са преносители, но да нямат симптоми. По-малките кученца между 4- 18 месеца са често засегнати и изпражненията могат да станат воднисти. Наличието на паразита се установява чрез тест и изисква лечение.

Корона вирус при кучетата

Това е различен вирус от този при хората. Симптомите са повръщане, често съпроводено с разстройство.


Непоносимост към съставките на храната за кучето.

Кучетата са произлезли от вълците и храносмилателната им система е идентична с тяхната, дори при йоркитата, чихуа и други декоративни породи. Тя е създадена да преработва сурово месо, кости, органи, плодове и зеленчуци.

Гранулираната храна е преработена на висока температура, често съдържа много въглехидрати, консерванти и стабилизатори, субпродукти и месни суровини с неясен произход.


Всичко това стресира организма на кучето, имунната система отслабва и то става податливо на всякакви заболявания.


Големите изпражнения никога не са добър знак.

Те със сигурност означават, че кучето ви не усвоява храната. Това, което наблюдаваме обикновено е че размерът на изхода е с приблизителния размер на размера на входа. В краткосрочен план единственото неудобство ще е за вас – събирайки големи, миризливи и меки изпражнения. Но в дългосрочен план кучето ви ще страда от липса на хранителни вещества, които ще доведат до съответните заболявания.

Панкреатитът е възпаление на панкреаса при кучетата

Орган, който отговаря за производството на ензими, преработващи храната. Това също може да е причина за често изхождане и големи размери на изпражненията.


БАРФ е методът на хранене, който набира популярност все повече.

В България, той навлезе само преди 3-4 години. БАРФ се базира на това, че кучетата са хищници и трябва да ядат прясно сурово месо, кости, органи, плодове и зеленчуци.


Първата полза от този метод са малки, твърди изпражнения и никакви газове.

Също така козината става здрава и лъскава и спира да пада. Имунната система става устойчива на вируси и паразити, нещо изключително важно за младите кучета през зимните месеци.


Ние от DIVUS произвеждаме нашите BARF менюта в България, само с български суровини.


Вижте какво казват нашите клиенти:
395 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички