Търсене
  • Borislav Penev

Какво е БАРФ?

Актуализирано: 17.03.2021 г.


БАРФ / BARF (Biologically Appropriate Raw Food) е най-подходящият начин на хранене на кучетата спрямо техния биологичен вид. В тази статия ще ви разясним какво представлява тази БАРФ диета и какво трябва да съдържа тя.

Отглеждайки кучета повече от 15 год., аз винаги съм се чувствал изцяло отговорен за тяхното здраве. Винаги съм търсил възможно най-добрите и скъпи храни, с които да ги храня, за да можем да се радваме един на друг дълги години. Така и достигнах до BARF храна за кучета.


За да постигне оптимално здраве всеки вид трябва да се храни с подходящата за него храна. Хората сме всеядни, тревопасните животни трябва да ядат растителност, а месоядните да ядат прясна плячка, за да имат оптимално здраве.


Да, кучетата са опитомени от хиляди години, но тяхната храносмилателна система е идентична с тази на вълците. А какво ядат вълците в природата? Отговорът на този въпрос ще ви отговори и на това какво трябва да съдържа една балансирана BARF диета.


Какво съдържа менюто на сурова храна за кучета Дивус?


Основната съставка трябва да е месо 70% пилешко, пуешко, патешко, конско, телешко, агнешко, заешко, риба и други – основен източник на протеин.. Около 10% кости, почистващи зъбите и аналната жлеза и основен източник на калции, 10% плодове и зеленчуци, източник на витамини и минерали и 10% органи – черен дроб, сърце, бъбрек, шкембе и др.


Избирайки подходящият БАРФ за вашето куче, четете внимателно етикетите. На българския пазар е пълно с марки, които се рекламират като пълноценни диети, но им липсват основни съставки!
Кучетата, както и вълците имат къс стомашен тракт, специално за преработка на сурово месо. Също така в тяхната слюнка, за разлика от нашата, няма ензими, които да помагат преработката въглехидратите (основна съставка в гранулите за кучета). Така преработването на въглехидратите остава изцяло за органите, натоварвайки панкреаса. Челюстите им са мощни, движат се само в една посока нагоре и надолу. Зъбите са остри предназначени да разкъсват, а не да дъвчат.


Важно е да се разбере, че кучетата се борят с преработката на въглехидрати, претоварва целия им организъм и отслабва имунната им система. За да избегнете рискът от бактерии месото трябва да е от доверени ферми и да е било дълбоко замразено поне на -20 градуса за 24 часа. Сервира се добре размразено.


Порцион при хранене с БАРФ


Количеството храна, с което ще храните зависи от 2 фактора – възраст и активност на кучето. Може да използвате нашия калкулатор за да пресметнете препоръчителната дневна дажба за вашия домашен любимец.


Ако имате нужда от повече информация, не се колебайте да се свържете с нас!


1413 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички