Търсене
 • Borislav Penev

Истината за преработената (гранулирана) храна за кучета!

Актуализирано: 8.02.2021 г.

Първият въпрос, който може би си задавате е какво не е наред с преработената храна за кучета и защо не е оптималната диета за кучето? За да си отговорите на този въпрос разгледайте история на преработената храна.


Преди въвеждането на комерсиална храна за домашни любимци, измислена от американеца Джеймс Спрат през 1860 г., кучетата са яли месо, остатъци от човешка храна или каквото успеят да хванат и убият. Не е имало гранулирана храна или консерви.

Може би сте чували израза „здрав като месарско куче“.


Самата фраза произлиза от факта, че само преди 100 години кучетата са били хранени от месарите, а не от супермаркета.


Вече на всеки е ясно, че храни като McDonalds и KFC не са полезни за нас, защо преработените храни да са полезни за кучетата?


Като общество сме свикнали да ядем удобни храни и за съжаление сме предали това „удобство“ на нашите кучешки спътници.


Много по-лесно е да закупим чувал с храна, който ще издържи месец и няма да мислим за съхранението му, отколкото да се притесняваме за хранителните нужди на нашето куче при всяко хранене.


С цената на нашето удобство ние разболяваме кучетата си.


Доказано е че гранулираната храна за кучета води до следните проблеми при кучетата:

 • Натрупване на зъбен камък

 • Хранителни алергии

 • Отслабва имунната система

 • Диария и гастрити

 • Ракови заболявания

 • Сърдечно съдови заболявания

 • Наднормено тегло


Една от основните тези, поради която се смята, че гранулите са вредни е това, че не са естествената храна на кучетата.


А приготвянето й на висока температура променя молекулите и ензимите, намиращи се в суровото месо и зеленчуци. А ензимите са това, от което кучето се нуждае, за да може да усвои правилно полезните съставки в храната.


И това ни води до много важен фактор. Кучетата не са хора, те имат различна анатомична структура и не са проектирани да ядат зърнени култури.Повечето сухи храни за домашни любимци са пълни с ориз, картофи и зърнени култури, тъй като въглехидратите са необходими за задържане на храната заедно.


Кучетата не се нуждаят и не могат да усвоят правилно количеството не естествени въглехидрати, намиращи се в такава храна.


Освен не естествените въглехидрати, комерсиалната храна е пълна и с консерванти и стабилизатори, които са вредни както за хората, така и за животните.

Доказателство за това са и големите и често меки изпражнения. Храната не се усвоява, а само преминава през организма и го натоварва.

Това е първото нещо, което хората забелязват, когато преминават към сурово хранене – много малки изпражнения, почти без миризма и с твърда консистенция..


Какво показват изследванията?

Проучване, проведено в Стокхолм от д-р Колат, показва че подрастващите кучета хранени с гранули, първоначално изглеждат здрави, но след достигане на зрялост започват много по-бързо да остаряват и развиват дегенеративни заболявания.


Контролната група на сурово хранене, не остарява толкова бързо и не показва такива заболявания.


Друго проучване, проведено в Белгия от д-р Липерт използва данни на 500 кучета с продължителност от 5 години (1998-2002), доказва че животни хранени със сурова храна, сравнени с животни на промишлена храна живеят средно 32 месеца по-дълго.

Това са почти 3 години!

Това, което много стопани не знаят, че освен с биологично неподходящите си съставки, комерсиалните храни са пълни и с много токсини:


 • Афлатоксините – намират се в зърнените култури и дори в малки дози могат да причинят анемия, чернодробна и бъбречна недостатъчност, рак.

 • Хетероциклични амини – изследване от 2003г. на 25 храни показва, че 24 от тях съдържат мутагенни съставки причиняващи рак. Които се появяват в следствие на готвенето на месо и риба.

 • Акриламиди – образуват се при високотемпературна обработка на растителни храни, Световната Здравна Организация ги определя като канцероген.

Кучетата са станали толкова близки до нас, че забравяме че те са друг биологичен вид и имат нужда от подходяща диета. Много стопани се подвеждат по етикетите, мислейки си че гранулите без зърно са най-доброто за техните кучета. Но преминавайки през температурна обработка, съставките губят хранителната си стойност.


За да отговарят на стандартите на AAFCO, производителите добавят витамини и минерали, за да могат да нарекат храната си „пълноценна и балансирана“.


Изследванията обаче показват, че тези синтетични витамини, могат да причинят повече вреда от колкото ползи, защото организмът ги третира като ненужни и по този начин натоварва черния дроб и бъбреците.
Ние от Дивус вярваме, че преработените храни са първопричината за много здравословни проблеми, наблюдавани днес. За щастие много от тях могат да бъдат бързо разрешени, чрез преминаване към висококачествена БАРФ диета.


Също така ние искаме да предоставим възможно най-доброто качество, което не можахме да намерим на българския пазар. Затова направихме свои собствени рецепти, консултирани с водещи ветеринарни лекари. Рецептите са напълно балансирани, съдържащи всички необходими съставки за балансирана диета:


 • 70% месо

 • 10% кости

 • 10% органи – зелено шкембе, бъбрек, сърце, дроб

 • 10% плодове и зеленчуци

 • 100% само най-доброто за кучето


А за всеки нов клиент, решил да се убеди в промяната, която ще настъпи при преминаване към хранене с Дивус. ПОДАРЯВАМЕ 1 седмица безплатна храна - свържете се с нас и направете своята заявка.

809 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички