Търсене
 • Borislav Penev

Гранули VS БАРФ (BARF) | Коя е най-подходящата диета за нашите кучета?

Актуализирано: 18.11

Комерсиалната гранулирана храна за домашни любимци е измислена от американеца Джеймс Спрат през 1860 г. Нейният подем обаче започва около 1930г. по време на Голямата депресия в САЩ. Причините за това са ясни – хората не са имали какво да ядат, камо ли да хранят качествено кучетата.


С времето тази индустрия се развива бързо и в момента около 90% от кучетата в световен мащаб се хранят с гранули. Защо обаче гранулата успява да се наложи толкова бързо?
Нека погледнем някои факти за гранулираната храна за кучета:

 • Гранулата не изисква никакво специално съхранение. Може да се достави лесно до целия свят и има много дълги срокове на годност.

 • Удобна е за стопаните

 • Евтина за производство – използват се много въглехидрати – картофи и ориз, субпродукти, добавки, консерванти, оцветители и стабилизатори.

 • Суровините за производство не са месо, което трябва да има специални режими на съхранение и разрешителни от агенции. Всичко идва в заводите в чували под формата на прах.

 • Може да си купите гранули от 1лв/кг до 20 лв/кг

 • Изключителни печалби. Един чувал, който струва в магазина около 100лв, се произвежда за не повече от 20 лв за 10 кг !

И така се създава индустрия за милиарди! Огромните печалби на производителите им позволяват да инвестират в платени проучвания, които доказват колко добра е гранулираната храна за кучета. Такива може да намерите в интернет почти на всяка тема. Финансират и университетите, в които се учи ветеринарна медицина.


Това е причината ветеринарите да не познават добре другите начини на хранене!


Вече на всеки е ясно, че McDonalds и KFC не са полезни за нас, защо преработените храни да са полезни за кучетата тогава?


На тази тема, можете да прочетете повече в нашата статия: Месоядни VS Тревопасни! Ползи от хранене на кучета по метода БАРФ

Като общество сме свикнали да ядем удобни храни и за съжаление сме предали това „удобство“ на нашите кучешки спътници.

Много по-лесно е да закупим чувал с храна, който ще издържи месец и няма да мислим за съхранението му, отколкото да се притесняваме за хранителните нужди на нашето куче при всяко хранене.

С цената на нашето удобство ние разболяваме кучетата си.


Някои от заболяванията, до които водят гранулите са:

 • Натрупване на зъбен камък

 • Хранителни алергии

 • Отслабва имунната система

 • Диария и гастрити

 • Ракови заболявания

 • Сърдечно съдови заболявания

 • Наднормено тегло

Защо се стига до тези заболявания при кучетата?

Слаба усвояемост. Преминаването на термична обработка променя молекулите и ензимите, намиращи се в суровото месо и зеленчуци. А ензимите са това, от което кучето се нуждае, за да може да усвои правилно полезните съставки в храната.

Високото съдържание на въглехидрати. Повечето сухи храни са пълни с ориз, картофи и зърнени култури, тъй като са евтини и са необходими за задържане на храната заедно.


Кучетата не се нуждаят и не могат да усвоят правилно количеството неестествени въглехидрати, намиращи се в такава храна.Освен естествените въглехидрати, комерсиалната храна е пълна и с консерванти и стабилизатори, които са вредни както за хората, така и за животните.
Какво показват изследванията за кучешката храна на гранули?

1) Проучване, проведено в Стокхолм от д-р Колат, показва че подрастващите кучета хранени с гранули, първоначално изглеждат здрави, но след достигане на зрялост започват много по-бързо да остаряват и развиват дегенеративни заболявания.

Контролната група хранена със сурова храна за кучета БАРФ (BARF), не остарява толкова бързо и не показва такива заболявания.

2) Друго проучване, проведено в Белгия от д-р Липерт използва данни от 500 кучета с продължителност от 5 години (1998-2002), доказва че животни хранени със БАРФ (BARF) сурова храна, сравнени с животни на промишлена храна живеят средно 32 месеца по-дълго.


3) Едно от най-показателните проучвания е проведено от Dr. Anna Hielm-Bjorkman в университета в Хелзинки. В него те измерват нивата на на хомоцистеин "homocysteine" (аминокиселина, чиито високи нива причиняват сърдечно-съдови и неврологични заболявания) при кучета хранещи се с гранули и такива ядящи сурови БАРФ (BARF) менюта.


Можете да видите част от проучването тук:
Проучването разглежда 4 групи кучета:


Група 1 - кучета, които се хранят със сурова храна за кучета и продължават да ядат сурова храна;


Група 2 – кучета, които се хранят с гранули и продължават да ядат гранули;


Група 3 – кучета, които се хранят със сурова храна за кучета и преминават на гранула;


Група 4 – кучета, които се хранят с гранули и преминават на сурова храна за кучета;


Сурово -> Сурово

Ниво на хомоцистеин преди: 0,17

Ниво на хомоцистеин след: 0,17

Гранула -> Гранула


Ниво на хомоцистеин преди: 1,57

Ниво на хомоцистеин след: 1,57


Сурово -> Гранула

Ниво на хомоцистеин преди: 0,17

Ниво на хомоцистеин след: 0,77


Гранула -> Сурово

Ниво на хомоцистеин преди: 1,57

Ниво на хомоцистеин след: 0,33


Това, което много стопани на кучета не знаят, че освен с биологично неподходящите си съставки, комерсиалните храни за кучета са пълни и с много токсини:

 • Афлатоксините – намират се в зърнените култури и дори в малки дози могат да причинят анемия, чернодробна и бъбречна недостатъчност, рак.

 • Хетероциклични амини – изследване от 2003 г. на 25 храни показва, че 24 от тях съдържат мутагенни съставки причиняващи рак. Които се появяват в следствие на готвенето на месо и риба.

 • Акриламиди – образуват се при високотемпературна обработка на растителни храни, Световната Здравна Организация ги определя като канцероген.

Кучетата са станали толкова близки до нас, че забравяме че те са друг биологичен вид и имат нужда от подходяща диета. Много стопани се подвеждат по етикетите, мислейки си че гранулите без зърно са най-доброто за техните кучета. Но преминавайки през температурна обработка, съставките губят хранителната си стойност.


За да отговарят на стандартите на AAFCO ( Association of American Feed Control), производителите добавят витамини и минерали, за да могат да нарекат храната си „пълноценна и балансирана“.


Изследванията обаче показват, че тези синтетични витамини, могат да причинят повече вреда от колкото ползи, защото организмът ги третира като ненужни и по този начин натоварва черния дроб и бъбреците.


Специално извадихме съдържанието на най-популярнат и рекламирана храна за кучета, която се предлага и във всеки ветеринарен кабинет.


В нея виждаш на първо място: царевица, дехидратиран протеин (това са суровини, които идват на прах), царевично брашно, царевичен глутен, ориз, пшеница.


Каква е алтернативата на гранулите тогава? Да се върнем към природата!


От както кучетата са опитомени преди 15 000 год. те са били хранени по естествен начин – свежо месо, кости, органи, цяла плячка (пр. заек) и малко плодове и зеленчуци.


Съвременните кучета имат идентична челюст и храносмилателна система като техните предшественици вълците.


Повече за нея може да прочетете в нашата статия на тема Месоядни VS Тревопасни животни.Всички авторитети в кинологията – най-добрите развъдчици, международни съдии, състезатели, хранят кучетата си с пресни продукти.


Този метод на хранене се нарича BARF.

Biologically Appropriate Raw Food e храна съобразена с биологичния вид.

Нейното съдържание е съвсем различно от това на гранулите – има само естествени сурови продукти от природата.


Една балансирана BARF диета за кучета съдържа:

 • 70% месо – източник на протеин

 • 10% органи – източник на витамини

 • 10% кости - източник на калции

 • 10% плодове и зеленчуци – антиоксиданти, витамини и минерали

Нашият BARF е най-пресният на пазара – в рамките на 2 седмици продуктът стига от кланицата до вашия дом. Произвеждаме в България, само с български продукти.

Суровото хранене има много ползи, а някои от тх ще забележите още от първите дни:

 • малки и твърди изпражнения

 • липса на газове

 • здрава и лъскава козина, коята пада малко

 • поява на апетит

 • бели зъби

 • хубав дъх

 • регулиране на теглото

 • плътна и здрава мускулатура

 • регулиране на алергии

 • здрава имунна система

 • дълъг и здрав живот

В крайна сметка изводите може всеки сам да си извади. Ние смятаме, че гранулите са подходящи за хора, които търсят удобство и по-икономичен вариант за хранене на кучето.Суровата храна за кучета BARF от своя страна излиза малко по-скъпо в краткосрочен план. (хранейки кучето си със сурова храна за кучета, то ще е по-здраво и ще ви спести част от посещенията при ветеринар) Също така трябва да се съхранява във фризер, след което да се размразява, което е неудобство.