Търсене
  • Mariela Dimitrova

8 причини да спреш гранулите

Актуализирано: 23.11


Хей, най – вероятно четеш тази статия, защото търсиш най – доброто за твоето куче или коте! Колко пъти ти се е случвало да сменяш различни видове комерсиални храни, защото твоя любимец няма апетит? Сигурно си пробвал различни видове гранули, търсейки най – подходящите – „без зърно“, „без глутен“, студено пресовани, хипоалергенни, за чувствителен стомах или проблемна козина. А може би ключът е точно в различния метод на хранене? В тази статия ще разбереш дали наистина гранулите са правилното решение на твоя проблем.


Представи си, че храната, с която се храниш всеки ден, идва от голям чувал, съхраняван в килера или в гаража. Не звучи много здравословно и вкусно, нали?

Можем да съпоставим гранулата с познатите ни нездравословни храни или “Junk Food”. Те са лишени от хранителни вещества, витамини и минерали и имат високо съдържание на калории, соли, захари и мазнини. До какво може да доведе това? С прекомерната консумация на нездравословни храни, рискът от затлъстяване и други хронични заболявания се увеличава. За съжаление, това се случва и с твоя домашен любимец. Много проучвания през последните години доказват, че подрастващите животни, които консумират преработена храна, изглеждат привидно здрави първоначално. Обаче с натрупването на некачествени съставки и токсини в организма на нашите любимци се развиват и много здравословни проблеми. Затова след като достигнат определена възраст, започват бързо да стареят и развиват симптоми на дегенеративни заболявания.


Това показват и последните изследвания, според които животните, хранени с гранули живеят с 32 месеца по – малко (около 3 години), от тези, хранени със сурова, естествена, пълноценна храна.


Често гранулираната храна води до:


🦴 Натрупване на зъбен камък

🦴 Хранителни алергии

🦴 Слаба имунната система

🦴 Диария и гастрити

🦴 Ракови заболявания

🦴 Сърдечно съдови заболявания

🦴 Наднормено тегло

🦴 Дехидратация


Проблеми с гранулите:


1. Риск от плесен


Зърнени култури като царевица, пшеница, ориз, ядки и бобови, често са замърсени с плесени в резултат на лоши условия на отглеждане или неподходящо съхранение. Тези плесени се развиват лесно и произвеждат много силен канцероген. Могат да причинят анемия чернодробна или бъбречна недостатъчност, рак или преждевременна смърт. Дори ако гранулата, която купуваш е „без зърно“, тя все пак съдържа въглехидрати, така че има вероятност плесените да я замърсят по време на съхранението, особено ако е изложена на влажна среда.


2. Силно преработени съставки


Най – вероятно си опитвал скъпа гранула "без глутен", вярвайки, че даваш на твоя четириног приятел най - добрата храна с натурални и органични съставки. Дори и тя да не съдържа консерванти и добавки, все пак преминава през процес на готвене. В резултат на това губи голяма част от хранителната си стойност, променя молекулярния си състав и ензими и се превръща в „мъртва“ храна. Гранулите обикновено се приготвят при температура между 230 и 350 градуса. А при нагряването на нишестето и протеините се образуват химически съединения, които са канцерогенни и допринасят за развитието на рак.


3. Въглехидрати и нишесте


Гранулите съдържат зърнени храни и други въглехидрати с високо съдържание на скорбяла, като високогликемична, генетично модифицирана царевица, пшеница, ориз и картофи. Дори беззърнените гранули съдържат нишестени въглехидрати, като бобови, грах и леща. Това предизвиква стресови за метаболизма скокове на инсулина и кортизола през целия ден. Високото съдържание на въглехидрати също води и до затлъстяване. Кучетата и котките имат различна анатомична структура и не са проектирани да ядат зърнени култури. Те не могат да усвоят правилно количеството не естествени въглехидрати, намиращи се в прерабпотената храна. Доказателство за това са и големите и меки изпражнения. Храната не се усвоява, а само преминава през организма и го натоварва.


4. Ниска влажност


Гранулите предизвикват хронична дехидратация, която натоварва най-вече бъбреците и сърцето. Нарушеният воден баланс може да причини много здравословни проблеми в дългосрочен план. Ако твоето куче е обезводнено, ще забележиш:


🦴 Загуба на апетит

🦴 Намалени нива на енергия

🦴 Летаргия

🦴 Задушаване

🦴 Потънали, сухи очи

🦴 Сух нос и венци

🦴 Загуба на еластичност на кожата


Прочети повече за вредите и превенциите срещу обезводняването тук.


5. Повишен риск от бактерии


В сухата храна за домашни любимци има риск от наличие на бактерии и микотоксини. Също така тя е чудесна среда за размножаване на акарите, което се превръща във все по – наболял и неразрешим проблем. Различните микроорганизми и вредители повишават риска от здравословни проблеми и алергии.


6. Гранясала мазнина


Веднага след като отвориш чувала с гранули, мазнините в храната започват да гранясват. Дългосрочната консумация на гранясали мазнини може да унищожи витамините, което води до дисбаланс и хранителни дефицити. Още по-притеснително е, че много здравословни проблеми се дължат на гранясалите мазнини - недохранване, косопад, диария, бъбречни и чернодробни заболявания и репродуктивни проблеми.


7. Добавени оцветители и химикали


Това, което много стопани на кучета не знаят, че освен с биологично неподходящите си съставки, комерсиалните храни за кучета са пълни и с много токсини. Гранулите съдържат добавени оцветители, консерванти, стабилизатори и химикали. Те имат отрицателно и неблагоприятно въздействие върху всеки организъм. Многобройни проучвания потвърждават, че синтетичните оцветители и химикали са основна причина за много алергични реакции, хранителни интоксикации и сериозни здравословни проблеми като мутации, рак, намалена концентрация на хемоглобин.


8. Синтетични витамини и минерали


Производителите се опитват да възстановят част от изгубената стойност на храната, добавяйки синтетични витамини и минерали. Проучванията обаче показват, че тези синтетични витамини всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза на нашите домашни любимци. Организмът им не може да ги усвои напълно и ги преработва като чуждо вещество. Това натоварва допълнително черния дроб и бъбреците.


Едно от най-показателните проучвания е проведено от Dr. Anna Hielm-Bjorkman в университета в Хелзинки. В него те измерват нивата на на хомоцистеин (аминокиселина, чиито високи нива причиняват сърдечно-съдови и неврологични заболявания) при кучета хранещи се с гранули и такива ядящи сурови менюта.

Можете да видите част от проучването тук:Разбрахме кои са вредите от гранулите, а кои са предимствата според теб?

Може би, по - ниската цена или по - лесния начин на съхранение?

НЕ забравяй! Цената отговаря на качеството и на това, което получаваш. А вредите за твоя най – добър приятел са огромни и струват много скъпо в дългосрочен план.

С цената на нашето удобство, ние разболяваме кучетата си.

Ние взимаме решенията за нашите любимци и стоим отговорно зад тях!


Каква е алтернативата на гранулите тогава?

Да се върнем към природата!


От както кучетата са опитомени преди 15 000 год. те са били хранени по естествен начин – свежо месо, кости, органи, цяла плячка, плодове и зеленчуци. Съвременните кучета имат идентична челюст и храносмилателна система като техните предшественици вълците. Затова твоят приятел се нуждае от високопротеинова храна, подходяща за неговия биологичен вид и физиология.

Чувал ли си за метода на хранене БАРФ (Biologically Appropriate Raw Food)?

Това е естествена, балансирана сурова диета, която съдържа:


🦴 70% месо (протеин)

🦴 10% органи (витамини)

🦴 10% ядливи кости (калций)

🦴 10% плодове и зеленчуци (фибри, антиоксиданти, витамини и минерали)

🦴 масла и семена (есенциални мастни киселини)


БАРФ методът ще осигури на твоя домашен любимец всички нужни хранителни вещества, за да е здрав, активен, енергичен, да се развива добре и да живее по – дълго и пълноценно. Суровото хранене има изключително много ползи, а някои от тях ще забележите още от първите дни:


🦴 Насърчава функционирането на храносмиланата система

🦴 Насърчава отделителната система и балансира чревната флора

🦴 Регулира теглото

🦴 Осигурява дентална грижа и по – добра устна хигиена

🦴 Подпомага формирането на здрави сухожилия, кости и плътни мускулна маса

🦴 Подхранва козината и кожата

🦴 Намалява инфекциите, възпаленията и укрепва имунната система

🦴 Подобрява репродуктивно здраве

🦴 Поддържа по – високи нива на енергия

🦴 Повишава апетита

🦴 Осигурява допълнително хидратация


Ние от Дивус произвеждаме балансирани сурови менюта и използваме висококачествени суровини от доказани български ферми. Нашите рецепти са изключително пълноценни и внимателно подбираме всяка съставка, която добавяме.


Разгледай пълната ни гама сурови менюта:
Всички експерти избират БАРФ,

а шампионите се хранят с Дивус!