Търсене
 • Borislav Penev

4 естествени имуностимуланта за твоето куче!

Актуализирано: 14.12.2021 г.


С идването на студените месеци, не само ние хората имаме нужда от засилване на имунната система. Кучетата са много по-близо до земята от нас и са податливи на пестициди, химикали и токсини.


Храната на вашето куче също може да стресира имунната система. Често в нея има токсични съставки като флуорид, афлатоксини, хетероциклични амини и акриламиди. Тези токсини се натрупват в тялото и натоварват имунната система.


Въпреки че вредните им ефекти не се забелязват веднага, рано или късно тези токсини се проявяват като често срещани здравословни проблеми, включително:

 • Алергии при кучето

 • Рак

 • Органни заболявания (черен дроб, бъбреци, сърце и др.)

 • Храносмилателни проблеми при кучето

 • Имунни заболявания


Това са предизвикателствата за кучетата, живеещи в съвременния свят!


Ето 4 от най-добре проучените средства за повишаване на имунната система на кучета.


Нека ги разгледаме подробно и след това ще научите как да ги давате на кучето си.


Ехинацея (пурпурна шишарка)

е „открита“ в края на 1800-те от пътуващ търговец на име Джоузеф Майер. Пътувайки из Америка, той среща индианци, които му разкриват лечебните й свойства. Оттогава той открива, че ехинацеята осигурява отлична подкрепа на имунната система.


Ехинацеята може да активира макрофагите, които са имунни клетки, които търсят и унищожават чужди нашественици. Тя също така засилва производството на Т-клетките, които помагат на имунните клетки да мигрират към областите на инфекция. Ключът е, че трябва да я давате на кучето си, преди да се разболее.


Ехинацеята има и антивирусни свойства, предотвратяват кучешки грип, кашлица и парвовироза.


Също предотвратява растежа на ракови клетки и удължава живота.


Кога да дадете на кучето си ехинацея?

 • Преди срещи с нови кучета

 • Преди стресови събития

 • Преди и по време на посещения на хотели за кучета и детски градини


Как да давате на кучето си ехинацея?

Мненията на експертите се различават за това колко дълго можете да давате ехинацея. Много билкари, включително Грегъри Тилфорд и Мери Улф, автори на Herbs For Pets, казват, че е най-ефективно да се прави 2-3 дневна почивка от ехинацея на всеки 5 дни. Билкарите вярват, че реакцията на тялото към ехинацеята намалява след около 5 дни употреба, но се подновява след почивка.

Въпреки това, проучване на Сандра Милър от университета Макгил хранила мишки с ехинацея всеки ден в продължение на 13 месеца и установява, че резултатите „...предоставят конкретни доказателства, че хроничният (дългосрочен) прием на ехинацея не само не е вреден, но и може да се дава профилактично."


Препоръчителната доза е 0.5мл на 7кг телесно тегло.


Лечебни гъби

Има разнообразие от лечебни гъби, които имат имуностимулиращи свойства. А комбинациите от няколко лечебни гъби изглежда работят най-добре.

Основните лечебни гъби включват:


Рейши

Рейши има противоракови и имуно-укрепващи ефекти. Това се дължи на неговите мукополизахариди. Това са сложни захари, които тялото включва в клетъчните си мембрани. Това „покритие“ прави клетките устойчиви на вируси и вредни бактерии.

Гъбите Рейши също съдържат тритерпени. Те стимулират производството на специален протеин, наречен тумор некрозис фактор (TNF). TNF регулира имунните клетки и убива раковите клетки. Те също са богати на полизахариди. Те активират макрофагите, които „ядат“ вируси, бактерии и други чужди нашественици.


Майтаке

Гъбите Майтаке имат много висока концентрация на уникално полизахаридно съединение, наречено бета-1,6-глюкан. Изследователите смятат този бета-глюкан за един от най-мощните познати имуностимуланти.


Националният институт по рака на САЩ (NCI) и Японския национален здравен институт проведоха проучвания, които показват, че екстрактът от майтаке убива вируса на човешкия имунодефицит (HIV) и повишава активността на помощните Т-клетки. Изследователите съобщават, че екстрактът от майтаке е толкова мощен, колкото AZT. Често предписвано лекарство за СПИН... но без токсичните странични ефекти.

Като цяло майтаке предпазва здравите клетки от ракови. Това помага за предотвратяване на разпространението на рак (метастази) и забавя или спира растежа на туморите.

Пуешка опашка

Тази лечебна гъба е одобрена от FDA за изпитване при пациенти с рак. Гъбата е богата на бета-глюкани, а също и на полизахарид К (PSK). Това активно съединение е одобрено за лечение на рак в Япония.

Кога да дадете на кучето си гъби?

 • С напредване на възрастта, за антиоксидантна и противоракова подкрепа.

 • Ако се бори с рак

 • Когато се бори с вирус или друга инфекция


Как да дадете на кучето си гъби?

Следвайте дозирането на опаковката, ако купувате готова добавка. Можете да ги давате веднъж дневно за профилактика или два пъти дневно за кучета с имунни предизвикателства.

Но се уверете, че гъбите на вашето куче са двойно извлечени и наистина са цели гъби… не мицел, мицелът е само част от гъбата… и има по-малко бета-глюкани и по-ниски лечебни ползи от целите гъби.

Коластра

Коластрата е прозрачна, жълтеникава течност преди кърмата, произведена от майчиното мляко през първите 72 часа след раждането. Тя осигурява както имунни, така и растежни фактори. А те са от съществено значение за здравето и развитието на новороденото.

Изследванията на коластрата показват, че говеждата коластра е практически идентична с човешката, с изключение на това, че имунните фактори са няколко пъти по-концентрирани. Тези имунни фактори помагат на тялото да се бори срещу вируси, бактерии, дрожди и гъбички. Освен това коластрата съдържа антитела срещу вредни бактерии, включително E coli, Salmonella, Rotavirus, Streptococcus, Staphylococcus, H pylori и Cryptosporidia.

Друг ключов компонент на коластрата са трансферните факторите. Това са малки молекули, които предават информация за имунитета от едно животно на друго. На практика те предават имунната „памет“, която дава на вашето куче незабавна устойчивост към редица заболявания.

Коластрата е мощен източник на лактоферин, глобуларен протеин, произвеждан в тялото. Лактоферинът може да спре растежа на вирусите. Той също така ограничава туморния растеж и метастазите и убива бактериите.

Лактоферинът може значително да засили имунната система, което му помага да се бори с болести. Това е от решаващо значение за кучета, приемащи антибиотици или с чревен дисбаланс... тъй като чревната флора произвежда лактоферин.

Кога да дадете на кучето си коластра?

 • Ако не поддържа тегло

 • Когато страда от симптоми на алергия

 • Ако е предразположен към инфекции

Пробиотици

Около 90% от имунната система на вашето куче идва от червата му. Така че пробиотиците са важни за поддържането на имунното здраве. Пробиотиците са полезни бактерии като бифидобактерии и L. acidophilus. Тези добри бактерии се конкурират за пространство и изтласкват патогенните бактерии, които влизат в червата.

Някои пробиотици също произвеждат защитен слой на лигавицата. И този слой е това, което предпазва бактериите от навлизане в лигавицата на червата. Когато бактериите и други токсини проникнат през лигавицата в кръвния поток, това създава възпаление, което може да доведе до пропускане на червата.

Пробиотиците произвеждат късоверижните мастни киселини млечна киселина. Тя възпрепятства развитието на патогенни бактерии. Това означава по-малко хронични възпаления в тялото. Намаляването на хроничното възпаление е голяма стъпка в превенцията на заболяванията... включително риска от рак.

А бактерии като Lactobacillus могат да намалят производството на салмонела и E. coli.

Кога да дадете на кучето си пробиотици?

 • Ако има редки или меки изпражнения

 • Когато се бори с алергии

 • Ако е предразположен към някакво заболяване

Как да давате на кучето си пробиотици?

Ще давате на кучето си пробиотици поне няколко пъти всяка седмица като превенция. И всеки ден, ако има проблем. Като давате редовно пробиотици, ще имате по-малко моменти на диария, за които да се притеснявате. И ще засилим имунната система на вашето куче.


Най-добрият естествен пробиотик е зеленото шкембе. Това е стомаха на преживните животни, който не е почистен и избелен и съдържа много полезни бактерии. Затова й той е първото нещо, което хищниците в природата изяждат.

Зеленото шкембе се съдържа в нашите сурови менюта, за да подсигурим здравата имунна система на нашите клиенти.

Разгледайте нашите BARF менюта тук:


Или като посетите нашия магазин: Divus - Shop

5626 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички