Търсене
  • Mariela Dimitrova

Защо водата е важна за твоето куче?

Актуализирано: 10.08

Добре известен факт е, че водата е от решаващо значение за оцеляването на всички живи същества. Водата е 70-80 % от нашия организъм и е основният компонент на всички здрави клетки. Нашите четериноги приятели могат да издържат до седмица без храна и само около 3 дни без вода. Ето защо е много важно да поддържате кучето си добре хидратирано по всяко време, за да функционира на върха на възможностите си и да предотвратите всякакви здравословни проблеми, които могат да се появят поради дехидратация.Водата има няколко много важни функции при кучетата:

  • Поддържа нормална телесна температура

Кучетата се нуждаят от вода, за да регулират телесната си температура. Четириногият приятел реагира още по-чувствително на липсата на вода, тъй като терморегулацията се влошава още при загуба на 10-15 % вода. За разлика от хората, кучетата не могат да се потят, затова контролират телесната си температура чрез дишане. Когато дишат учестено, езикът им почти се удвоява, за да се ускори изпаряването на водата и по този начин тялото им се охлажда още по-бързо. Това е най-ефикасният начин за понижаване на температурата на тялото им.

  • Подпомага храносмилателната система и освобождава от токсини

Водата е много важна за храносмилателната система, помага на кучетата да разграждат храната, която поемат, и да усвояват хранителните вещества. Тя е основен компонент на кръвта. А кръвта пренася хранителни вещества и кислород в цялото тяло, като по този начин захранва клетките от носа до опашката на кучето. Водата също така помага за премахването на отпадъците и токсините от всяка клетка.

  • Смазва, омекотява и улеснява движението

Водата играе важна роля в почти всеки биологичен процес. Тя също така смазва ставите и подпомага движението на кучетата. Очите, гръбначният мозък, лигавиците и много други вътрешни органи и тъкани също разчитат на водата за правилното си функциониране.


Избор на правилната храна


Нека ти предложим един експеримент в домашни условия. Вземи една шепа гранулирана храна и ги остави в чаша с вода за няколко часа.

Е, какво мислиш, че ще стане? Гранулите изпиват водата и по този начин дехидратират тялото на кучето. То се опитва да компенсира като пие все повече вода и издува стомаха си.

Има и друг метод на хранене, при който кучетата не само не се дехидратират, ами точно обратното. Методът BARF - представлява комбинация от сурово месо, кости, органи, плодове и зеленчуци. Една от първите видими разлики при преминаване на този хранителен режим е намалената консумация на вода. BARF храната е 70% вода и гарантира добрата хидратация на твоето куче.

А какви други ползи има от този метод - вижте тук.

Нашите менюта, произведени в България, може да разгледате тук.
Обезводняване


Водното равновесие е ключът към добрата хидратация на кучето. Водата, която се отделя от тялото на кучето чрез уриниране, дишане, изпражнения или изпотяване, трябва да се изравнява с приема ѝ. Това е деликатен баланс, особено след като кучетата не могат да възстановяват водните си запаси толкова бързо, колкото ние. Дехидратацията е едно от най-лошите неща, които едно куче може да преживее. При недостиг на вода организмът предприема "спасителни мерки", за да се компенсира тази липса.Изпражненията и урината стават по-концентрирани. Можете да забележите по – сухите и лепкави лигавици и бледите венци. Очите на Вашето куче също могат да бъде предупредителен знак, че дехидратацията е настъпила. В ъгъла им спират да се образуват сълзи и очите му могат да изглеждат малко вдлъбнати. Освен това носът на Вашия любимец може да е сух, а не влажен, какъвто трябва да бъде. Можете да вдигнете гънка от отпусната кожа над лопатките на Вашия приятел и ако тя отскочи обратно на мястото си, няма нужда се притеснявате. Ако обаче е необходимо повече време, за да се прибере, тогава дехидратацията може да е проблем. Също така, ако Вашият любимец стане летаргичен и загуби апетит, това може да е алармен сигнал за обезводняване.


От колко вода се нуждае Вашият приятел?


Дневният прием на вода варира в зависимост от активността, храненето и температурата. Кучетата се нуждаят приблизително от около 30 мл на всеки килограм тегло. Ако Вашият приятел тежи 20 килограма, ще му трябват поне 0,6 литра вода дневно. Когато температурите са по-високи, това количество вероятно ще се увеличи. При повишена активност, съчетана с високи температури, нуждата от хидратация понякога може да стигне до 150 мл на кг телесно тегло. Това означава, че едно 20-килограмово куче трябва да приема по 3 литра вода на ден. Когато нашите любимци се хранят по метода БАРФ, те се хидратират допълнително. В този случай, дневният им прием на питейна вода намалява до 10 мл на кг телесно тегло. Тази потребност се увеличава от 5 до 8 пъти при сухата храна. Това е причината сухата храна да е абсолютно неподходяща за кучета, особено за тези, които са склонни към бъбречни проблеми или не се хидратират достатъчно. Бъбречните заболявания, диабетът или възпалителните инфекции могат предизвикат неутолима жажда. Бързото приемане на голямо количество вода може да доведе до допълнителни проблеми. Кръвта се разрежда повече и организмът не може да поддържа естественото налягане в обмяната на веществата. Това води до срив на кръвоносната система и загуба на много минерали при определени обстоятелства. Ако забележите, че Вашето куче пие много повече или много по-малко количество вода от нормалното, се консултирайте с ветеринарен лекар.


Сменяйте водата всеки ден!


Кучето трябва да има неограничен достъп до прясна питейна вода, за да се хидратира постоянно, особено през горещите летни дни. Слюнката, остатъците от храна и други отлагания в купата са чудесна среда за размножаване на бактерии, които могат да заразят водата, а след това и Вашия приятел. Поради вродения си инстинкт кучетата обикновено предпочитат застояла вода, тъй като чуждите вещества могат да се утаят на дъното. Това им позволява да избягват потенциално опасните вещества във водата в дивата природа. Въпреки това, не е препоръчително Вашият жаден четириног приятел да пие вода от локвите по време на разходка. Бактериите могат да оцелеят много дълго време и по този начин да се превърнат в опасност. Разбира се, ние като стопани имаме доста отговорности, но жизненоважно е поддържането на добрата хидратация на нашите любимци.


Подходяща купа за вода


Изберете купичка, която не се хлъзга и се поддържа лесно. Устройствата за висящи купички са много удобни, особено за по – големи и теж-

ки кучета. Благодарение на повдигнатото положение, шията и гърбът на кучето са защитени. Това може да предотврати дълготрайните увреждания на гръбначния стълб.

Хидратирайте се постоянно, особено през горещите слънчеви дни! Подсигурете се с преносима купичка за вода, когато излизате на дълга разходка с Вашия пукхав приятел 😉


1484 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички