Търсене
  • Borislav Penev

Да се пазим от кърлежите!

Актуализирано: 4.08

През топлите месеци на годината нашите приятели са все по-често изложени на риск от ухапвания от кърлежи, които пренасят опасни болести.


Но колко голяма е опасността и какъв е най-добрият начин да предпазите Вашият любимец? Ще ви запознаем с трите най-често срещани инфекциозни заболявания и ще ви разкажем как можете да ги предотвратите.
Лаймска болест

Най-често срещаната инфекция, причинена от ухапване от кърлеж, е лаймската болест. Тя е широко разпространена в Европа. Досега само в няколко държави като Украйна, Албания, Гърция и Кипър не са открити случаи на заболяването.

Заразяването с лаймска болест при кучетата протича без никакви специфични признаци на заболяване. Ако се появят симптоми, често се наблюдават треска, загуба на апетит и летаргия. В някои случаи може да се развие периодична, частична парализа на крайника. В крайната фаза на заболяването се засягат сърцето и

бъбреците. То се лекува в продължение на четири седмици с антибиотици, които се придружават от болкоуспокояващи и витамини. Ваксинацията е възможна само срещу отделни бактерии, така че не осигурява надеждна защита.Бабезиоза

Заболяването се предава от кърлежи, заразени с бабезия. Бабезиозата се среща във всички южноевропейски средиземноморски страни, както и в Румъния, Унгария, Австрия, Швейцария, Белгия, Нидерландия, Полша, Украйна, Германия. Опасните патогени атакуват червените кръвни клетки на кучето и се размножават много бързо в тях. Около две седмици след ухапването от инфекциозния кърлеж се появява висока температура. Другите симптоми са резултат от разграждането на червените кръвни клетки, при което урината става червеникава до тъмнокафява. В допълнение към острата анемия се наблюдават умора, загуба на апетит и тегло. Някои животни дори умират в острата фаза на бабезиозата. Възможни са също така

възпалителни промени в очите и усложнения на централната нервна система. Те водят до двигателни нарушения и епилептични припадъци. Терапията по същество е подобна на лечението на Лаймската болест.


TBE

Енцефалитът е сериозно възпалително заболяване на мозъка, чието забавено лечение може да бъде фатално. Гръбначният мозък също може да бъде засегнат. Симптомите са треска с

последващи неврологични усложнения, болка и двигателни нарушения. Патогенът почти не се среща в Западна и Южна Европа, но е разпространен в балтийските републики, Украйна, Русия и Беларус. Клинични случаи с ясни симптоми засега се срещат само при големи породи кучета, които обикновено са били фатални, ако не са взети навременни мерки.Защита срещу кърлежи:

1. Проверявайте и преглеждайте редовно домашните си любимци за наличие на кърлежи.

2. Водоустойчиви нашийници - особено подходящи за кучета, които обичат да плуват, а активните им съставки ефективно отблъскват кърлежите до осем месеца.

3. Профилактичните ваксини - позволяват на организма на домашния любимец по-лесно да пребори болестта и да избегне катастрофални последици.

4. Капки и пипети - нанасят се върху кожата в областта на шията на Вашия приятел и

отблъскват нежеланите гости.

5. Таблетки за профилактика - осигуряват защита за период от един до три месеца.

Недостатъкът на тези препарати е, че паразитите се убиват едва след ухапването.

6. Шампоани против бълхи - образуват слой, функциониращ като „лепкав капан“. Бълхите, кърлежите и насекомите се парализират поради физическото блокиране на техните стави.

Имунната система на всеки организъм е сложен механизъм и е първата превенция срещу всякакъв тип инфекциозни заболявания. Имунитетът може да помогне за борба срещу различни възпаления. Качествената и пълноценна храна е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на нашите домашни любимци. БАРФ диетата е най - подходящият и съобразен с биологичния вид метод на хранене, който осигурява всички нужни хранителни вещества, витамини и минерали. Хранейки Вашия приятел с балансирани сурови менюта, ще намалите риска от всякакви инфекции и ще подсилете неговия имунитет.

Разгледайте нашите разнообразни и здравословни предложения тук:


370 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички